Η επιβλητική αψίδα του Θριάμβου, βρίσκεται επί της πλατείας Σαρλ ντε Γκολ, στο τέρμα της λεωφόρου των Ιλισίων Πεδίων και είναι η πιο ψηλή αψίδα του κόσμου. Συγκεκριμένα έχει ύψος 55 μέτρα, πλάτος 45 μέτρα και βάθος 22 μέτρα.
Οι τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται η αψίδα διακοσμούνται από μεγάλα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν την Έξοδο των Εθελοντών του 1792, τον Θρίαμβο του Ναπολέοντα το 1810, την Γαλλική Αντίσταση στην Μάχη του Παρισιού το 1814 και την Ειρήνη του 1815.
Στην επιφάνειά της είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και των 558 στρατηγών που διοίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αποτελεί μνημείο-σύμβολο εξουσίας και δύναμης και συνάμα σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.
Πέρασμα μέσα από την Αψίδα του Θριάμβου
Μπορεί η Αψίδα του Θριάμβου να φαντάζει υπερμεγέθης και επιβλητική με την πρώτη ματιά, όμως θα φανταζόσασταν ένα αεροπλάνο να περνάει ανάμεσά της εν πτήση; Για τους πρώτους αεροπόρους του 20ου αιώνα αποτελούσαν πρόκληση τέτοιου είδους ριψοκίνδυνοι στόχοι. Ήταν κρυφό όνειρο για πολλούς πιλότους να περάσουν κάτω από μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου ή ο Πύργος του Άιφελ. Τα αεροπλάνα της εποχής ήταν πολύ πιο μικρά από τα σημερινά, το ρίσκο όμως παράμενε τεράστιο. Χρειαζόταν πολύ θάρρος και μια δόση τρέλας για κάτι τέτοιο Το ιερό τέρας της γαλλικής αεροπορίας, ο θρυλικός Georges Guynemer δηλώνει κατηγορηματικά ότι το να περάσει ένα αεροπλάνο κάτω από την αψίδα είναι κάτι αδύνατο. Ο ίδιος θύμα του πολέμου το 1917 δεν θα προλάβει να δει την διάψευση της δήλωσης του. Στις 7 Αυγούστου του 1919 o Charles Godefroy γίνεται ο πρώτος και τελευταίος πιλότος που θα καταφέρει να περάσει με το αεροπλάνο του μέσα από την Αψίδα του Θριάμβου.