Οι 4 πιο… Ανατολίτικες αγορές της Κωνσταντινούπολης
Χτισμένη στο πιο κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά σταυροδρόμια του κόσμου. Μαγικές εικόνες, αρώματα και γεύσεις που παρασύρουν είναι λίγα από αυτά που μπορεί να δει κανείς εάν την επισκεφτεί. Όλα όμως τα παραπάνω, συγκεντρώνονται στα πιο ξεχωριστά σημεία της πόλης, που δεν είναι άλλα από τις αγορές της. Αγορές σκεπαστές, υπαίθριες, μεγάλες ή μικρότερες, σκορπισμένες σε κάθε γωνιά, είναι το μέρος όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να βρει ό,τι και αν ψάχνει, αλλά και να κάνει τα ξακουστά παζάρια, παίρνοντας μία γεύση από ανατολίτικη κουλτούρα.
Το Μεγάλο παζάρι (κλειστή αγορά – Kapalıçarşı)
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επισκέψιμα παζάρια όλων των εποχών. Το όνομά του σημαίνει “κλειστή αγορά”, ξεκίνησε να χτίζεται τον 15ο αιώνα και σήμερα αριθμεί πάνω από 3.000 καταστήματα. Στο παζάρι, το οποίο ανταγωνίζεται επάξια σύγχρονα πολυκαταστήματα της πόλης, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα για κάθε γούστο, πολλά από τα οποία είναι γνωστά ως “original μαϊμού”. Αξίζει έστω και να περπατήσει κανείς στους ατέλειωτους, μικρούς δρόμους του παζαριού και να γνωρίσει το μεγαλείο του ανατολίτικου πολιτισμού, καθώς τέχνη και αρχιτεκτονική συνδυάζονται μαγικά. Προσοχή! Παζαρευτείτε σκληρά και χωρίς ντροπές. Μη σας ξεγελάνε οι τιμές των προϊόντων. Με το σωστό τρόπο, μπορείτε να τις μειώσετε τουλάχιστον κατά 50%.
Arasta Bazaar
Είναι μικρότερο και λιγότερο συνωστισμένο από το Μεγάλο Παζάρι, άρα και πιο κατάλληλο για έναν βιαστικό επισκέπτη, ο οποίος ψάχνει ποικιλία προϊόντων, χωρίς να χρειαστεί να περπατήσει χιλιόμετρα για να τα βρει. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Σοφία και είναι κυρίως γνωστό για τα μαγαζιά χειροποίητων χαλιών. Διαθέτει επίσης καταστήματα κεραμικών, μπαχαρικών, ρούχων και αξεσουάρ για όλες τις προτιμήσεις. Στο τέλος των αγορών σας, μπορείτε να ξεκουραστείτε στο εστιατόριο που διαθέτει η αγορά, το οποίο φροντίζει για την απογευματινή σας διασκέδαση, με ζωντανή μουσική. Οι καταστηματάρχες μιλάνε κυρίως Τούρκικα, αλλά μην παρεξενευτείτε εάν ακούσετε και την τοπική σας γλώσσα καθώς μπορούν να συνεννοηθούν σε πολλές διαλέκτους.
Αιγυπτιακή Αγορά (Αγορά μπαχαρικών)
Η Αιγυπτιακή Αγορά, όπως προδίδει και το δεύτερο όνομά της, αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική αγορά μπαχαρικών της πόλης. Χτισμένη το 17ο αιώνα δίπλα στο Γενί Τζαμί, είναι το μέρος όπου μπορεί να βρει κανείς κάθε λογής μπαχαρικών, αποξηραμένων φρούτων, βοτάνων, γλυκισμάτων και παραδοσιακών δώρων. Με την πρώτη ματιά, ο νους κατακλύζεται από χιλιάδες χρώματα, αρώματα και γεύσεις, καθώς αντικρίζει τις πυραμίδες από τα μπαχαρικά και τα κρεμασμένα αποξηραμένα προϊόντα σε κάθε βιτρίνα. Θα πρέπει όμως να προσέξετε τυχόν πονηρούς εμπόρους, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να σας πουλήσουν μπαχαρικά τα οποία είναι άγνωστα σε εσάς και δε χρειάζεστε.
Παζάρι Βιβλίου (Sahaflar çarşısı)
Για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, δε θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερο μέρος από το παζάρι βιβλίου. Βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Μπέγιαζιτ και το Μεγάλο Παζάρι της πόλης και αποτελεί την επιτομή του είδους του, καθώς περιλαμβάνει εκατοντάδες μεταχειρισμένα ή αυθεντικά βιβλία και χειρόγραφα. Το συγκεκριμένο παζάρι, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρεί τη θεματολογία του από την πρώτη μέρα λειτουργίας του στο Βυζάντιο. Τα βιβλία είναι γραμμένα κυρίως στην τουρκική γλώσσα, για να εξυπηρετούν τους φοιτητές του πανεπιστημίου που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα, αλλά δε λείπει και η ξενόγλωσση λογοτεχνία από τους πάγκους. Δυστυχώς, οι τιμές των βιβλίων είναι σταθερές και δε θα έχετε την ευκαιρία να ξεδιπλώσετε τις ικανότητές σας στα παζάρια σε αυτήν την αγορά.