Bιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης
Ομολογουμένως τα Γαλλικά είναι μια πολύ γοητευτική και φινετσάτη γλώσσα! Φανταστείτε να γνωρίζατε τον πλούτο των επιστημών μέσα από το βιβλίο ενός Γάλλου συγγραφέα..Η δυνατότητα αυτή είναι απολύτως εφικτή, αρκεί να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, εντός του πανεπιστημιακού κτιρίου. Η ίδρυσή της πραγματοποιείται το 1289, ενώ κατά την περίοδο της Γαλλικής επανάστασης υφίσταται σπβαρές καταστροφές, με αποτέλεσμα τα χιλιάδες βιβλία να μεταφερθούν σε άλλες βιβλιοθήκες του Παρισιού. Η πιο πρόσφατη ανακαίνηση της βιβλιοθήκης πραγματοποιείται το 2010, με σκοπό τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την ασφάλεια του χώρου. Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει 63 μέτρα μήκος και 2 ορόφους που περιλαμβάνουν τα ράφια των βιβλίων και το αναγνωστήριο με 264 θέσεις. Οι συλλογές της χωρίζονται σε 5 τμήματα: το πρώτο περιέχει επιστολές και το δεύτερο φυσικά συγγράματα, το τρίτο αφορά τα βιβλία ιατρικής, το τέταρτο τη φαρμακολογία, ενώ το πέμπτο τμήμα αποτελείται από τόμους νομικών συγγραμμάτων. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν σαφώς την τιμητική τους σε έναν ξεχωριστό χώρο της βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει ιστορικά, γεωγραφικά, φιλοσοφικά και λογοτεχνικά αναγνώσματα όχι μόνο στη γαλλική αλλά και σε διεθνείς γλώσσες. Ο τομέας της Θεολογίας εστιάζει σε βιβλία που αφορούν όχι μόνο τη Γαλλία, άλλά και την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Εκτιμάται ότι περιέχει συνολικά 3 εκατομμύρια τόμους. Άλλωστε τα ράφια της βιβλιοθήκης της Σορβόννης καταλαμβάνουν 40 ολόκληρα χιλιόμετρα! Μόνο δέος και σεβασμό μπορεί να νιώσει κανείς με την είσοδό του σε αυτό το επιβλητικό κτίριο που διατηρεί ζωντανή την αρχαιότητα μέσα από τους πολύτιμους τόμους των βιβλίων του.
Εθνική βιβλιοθήκη Γαλλίας
Κοινώς, η Εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στην οποία είναι αποθηκευμένα όλα τα δημοσιευμένα έγγραφα και συγγράμματα της Γαλλίας ανά τους αιώνες. Η ίδρυση της τοποθετείται στα 1368, όταν λειτουργούσε ως αναπόσπαστο κομμάτι του παλατιού του Λούβρου. Ανοίγει τις πύλες της στο γαλλικό κοινό πολύ αργότερα, το 1692, αυξάνοντας παράλληλα και τους τόμους των συλλογών της. Πρώτος ο Ναπολέων αποφασίζει να θέσει σε λειτουργία την αντιγραφή όλων των βιβλίων της χώρας, ώστε να κατέχουν μια θέση και στα ράφια της Εθνικής βιβλιοθήκης. Το 1988 ο Γάλλος πρωθυπουργός François Mitterrand αποφασίζει την κατασκευή περαιτέρω χώρων, καθώς και την εφαρμογή ενός τεχνολογικού συστήματος, μέσω του οποίου η βιβλιοθήκη θα μπορεί να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Η τελευταία καταγραφή του 2016 έδειξε ότι τα διαχειριζόμενα αντικείμενα, από βιβλία και χειρόγραφα, μέχρι χάρτες, νομίσματα και φωτογραφίες, ανέρχονται στα 14 εκατομμύρια. Μια επίσκεψη επομένως αρκεί για να μας διηγηθεί την αξιοθαύμαστη ιστορία της Γαλλίας!
Βιβλιοθήκη Αγίας Ζηνοβίας
Η βιβλιοθήκη αυτή είναι και δημοτική και πανεπιστημιακή, διαθέτει όμως και τη συλλογή βιβλίων του μοναστηριού της Αγίας Ζηνοβίας, από όπου πήρε και το όνομά της. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, λόγων της ύφεσης και των ταραχών που διένυε η χώρα λίγο πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, η βιβλιοθήκη καταστράφηκε, ενώ τα πολύτιμα βιβλία της πουλήθηκαν έναντι της αξίας μόνο του χαρτιού τους. Η ανασύσταση της βιβλιοθήκης πραγματοποιείται το 18ο αιώνα, όπου καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για την επανάκτηση των περισσότερων βιβλίων, τα οποία πλέον πωλούνταν στην αγορά. Η επανακατασκευή του κτιρίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς επιστρατεύτηκαν υλικά όπως το γυαλί και το σίδερο, ενώ οι εργασίες κράτησαν σχεδόν 7 χρόνια. Ένας Αμερικανός αρχιτέκτονας πάντως χρησιμοποίησε το σχέδιο του κτιρίου ως πρότυπο για το σχεδιασμό της δημοτικής βιβλιοθήκης της Βοστόνης.
Βιβλιοθήκη Mazarine
Στην αριστερή όχθη του ποταμού Σικουάνα με θέα το μουσείο του Λούβρου, βρίσκεται η Bibliothèque Mazarine, το όνομα της οποίας προέρχεται από τον ιδρυτή της Καρδινάλιο Mazarin το 17ο αιώνα. Αποτελεί την παλαιότερη δημοτική βιβλιοθήκη της Γαλλίας, με μακρά ιστορία, αποκορύφωμα της οποίας είναι η διατήρηση του περιεχομένου της κατά τη Γαλλική Επάνάσταση, όταν πολλά σημαντικά γαλλικά κτίρια υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Σήμερα η βιβλιοθήκη περιέχει 600.000 τόμους που αφορούν όλα τα επιστημονικά πεδία, κυρίως όμως τα ιστορικά γεγονότα της Γαλλίας, τις θρησκευτικές ανακατατάξεις και τα λογοτεχνικά αριστουργήματα. Ένας παράδεισος γνώσης στην καρδία του Παρισιού μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε! Σας γεννήθηκε η ιδέα να διαβάσετε ένα βιβλίο και να χαθείτε μέσα στις σελίδες του; Καλύτερο μέρος από το Παρίσι, δεν θα βρείτε! http://www.18-24.gr/destination/45 Γνωρίστε το Παρίσι και ερωτευτείτε το!