.

Τσέχα: Ξανθιά, κόκκινη ή Μαύρη;;;

 

Αν ποτέ αναρωτηθείτε ποιος είναι ο εθνικός θησαυρός των Τσέχων, μην βιαστείτε να συμπεράνετε το προφανές, όπως την ιστορία, τη μουσική ή την αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζουν την Πράγα, την Πρωτεύουσα της Βοημίας. Οι Τσέχοι σίγουρα θεωρούν ως εθνικό τους θησαυρό το “υγρό ψωμί”, όπως συνηθίζουν οι ντόπιοι να αποκαλούν την αγαπημένη τους… μπύρα!

Ένα ταξίδι στην Πράγα, και η διαδρομή στην πρωτεύουσα της μπύρας ξεκινάει! Η μπύρα παρασκευάζεται, πωλείται και καταναλώνεται στα Τσέχικα εδάφη για περίπου 1.000 χρόνια. Η Pilsner, πράγματι, εφευρέθηκε εδώ! Μια τέτοια πλούσια κληρονομιά απαιτεί από την τσεχική μπύρα να είναι καλή. Τα στατιστικά όμως δείχνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από καλή.

Ανά κάτοικο, οι Τσέχοι πίνουν περισσότερη μπύρα από κάθε έθνος στον κόσμο, την εκπληκτική ποσότητα των 157 λίτρων κάθε χρόνο. Η Μπύρα στην Πράγα πωλείται και καταναλώνεται οπουδήποτε. Η μεγάλη επιτυχία της Τσέχικης Μπύρας θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και στην πολύ χαμηλή τιμή της καθώς γενικά είναι φθηνότερη (ναι, είναι φθηνότερη) και από το εμφιαλωμένο νερό!

Η τιμή της όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη της εξαιρετικής της ποιότητας, και αυτό την κάνει μοναδική. Υπάρχουν παρά πολλά σημεία που μπορείτε να δοκιμάσετε τις καταπληκτικές Τσέχικες μπύρες σε αυτή την περίφημη «μεθυσμένη πόλη» της Πράγας. Μπύρα για αρχάριους. Προκειμένου να εκτιμήσετε την τσέχικη μπύρα στο μητρικό της περιβάλλον, καλό θα είναι να έχετε λίγες σημειώσεις «στην τσέπη σας».

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι οι αριθμοί που συνδέονται με τις μπύρες στην Τσεχική Δημοκρατία δεν αναφέρονται σε περιεκτικότητα αλκοόλ, όπως συνηθίζεται, αλλά, ίσως πιο εύστοχα, σε “βαθμούς”, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ποσότητα του εκχυλίσματος βύνης που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία της παρασκευής. Ένα υψηλότερο ποσοστό βαθμού σημαίνει γενικά μια πιο γεμάτη γεύση. Το ποσοστό αλκοόλ υπολογίζεται σε περίπου λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των βαθμών, δηλαδή, οι μπύρες των 10 βαθμών περιέχουν περίπου τέσσερα τοις εκατό αλκοόλης ενώ οι μπύρες των 12 βαθμών περιέχουν περίπου πέντε τοις εκατό αλκοόλης. Οι ποικιλίες των Τσέχικων μπυρών διαβαθμίζονται από 6 έως 19 βαθμούς. Αλλά μέχρι στιγμής η πιο συνηθισμένη είναι των 10 βαθμών, γνωστή ως desitka και των 12 βαθμών γνωστή ως dvanactka.

Τι να πιείτε στην Πράγα; Έστω ότι η τσέχικη μπύρα είναι η καλύτερη στον κόσμο, ποια είναι όμως η καλύτερη μπύρα στην Τσεχία; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ή να περιμένουμε.

Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των παμπ σερβίρει λιγότερες τοπικές μπύρες από ό, τι πριν από λίγα χρόνια, υπάρχει ακόμα μια αρκετά ευρεία επιλογή. Και με αυτή την επιλογή έρχεται ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικές απόψεις, ως προς το ποια μπύρα βρίσκεται στην “κορυφή του δέντρου”.

Η πιο δημοφιλής μπύρα στην Πράγα και σε ολόκληρη την Τσέχικη δημοκρατία είναι η Gambrinus, χορηγός του εγχώριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ωστόσο, δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως η καλύτερη μπύρα. Η Kozel Medium, μια ξανθιά lager, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη τσέχικη μπύρα του Ερευνητικό Ινστιτούτο Ζυθοποιίας το 2008.

Πολλοί ντόπιοι, εν τω μεταξύ, ισχυρίζονται ότι η Pilsner Urquell είναι η καλύτερη μπύρα, επίσης οι Τσέχοι από το Pilsen επιμένουν για την εξαιρετική ποιότητα του νερού στην πόλη τους, που σημαίνει ότι ή pilsner που παράγεται στον τόπο τους είναι ανώτερη από εκείνες που παράγονται οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως δεν έχουμε καν αναφερθεί σε άλλες μάρκες, όπως η Staropramen, η Bernard, η Budvar και η Radogast, οι οποίες έχουν και αυτές τους οπαδούς τους, όπως επίσης και οι εκατοντάδες λιγότερο γνωστές εταιρείες ζυθοποιίας σε όλη τη χώρα.

Εμένα προσωπικά, οι αγαπημένες μου είναι η κόκκινη Primatorr με την αναλαφρη φρουτώδη γεύση της και η μαύρη Kozel με την βαριά, πηχτή σχεδόν υφή της και την ελαφρώς πικρή γεύση της.

 

Related Posts

Ο χειμώνας έρχεται, σε θέλουμε στην ομάδα μας

Ο χειμώνας έρχεται, σε θέλουμε στην ομάδα μας

Όπως όλοι έτσι κι εμείς! Σε περιμένουμε στην ομάδα μας! Ευχάριστο και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον, προοπτικές, εξαιρετικά ενδιαφέροντα projects και ευχάριστο κλίμα συνεργασίας ! 1. Web Designer ! - Graphic Designer ! Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα, μπες και...

Ταξιδεύεις με το κατοικίδιο σου; Να μερικές χρήσιμες συμβουλές!

Ταξιδεύεις με το κατοικίδιο σου; Να μερικές χρήσιμες συμβουλές!

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίδιων οι διακοπές είναι πάντα ένα θέμα: Σε ποια μέρη θα μπορούν να πάρουν τον τετράποδο φίλο τους μαζί; Πώς θα ταξιδέψουν; Και τι θα κάνουν σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης; Οι ειδικοί προτείνουν λύσεις και απαντούν σε όσα...

Η απόλυτη εμπειρία καφέ σε 5 πόλεις

Η απόλυτη εμπειρία καφέ σε 5 πόλεις

Το Παρίσι είναι η πόλη του έρωτα και το Λονδίνο η πόλη της μουσικής. Η Βιέννη και το Ανόι, όμως, είναι -μεταξύ άλλων- οι πόλεις που αξίζει να επισκεφτείτε για να γευθείτε έναν περιποιημένο καφέ. Η κουλτούρα και οι ποικιλίες του καφέ σε μια χώρα είναι ένας έξυπνος...

Γυναικεία μυστικά…

Γυναικεία μυστικά…

Είστε έτοιμη για ταξίδι αλλά το κατά τα άλλα πανέμορφο και τέλειο προσωπάκι σας δείχνει κάπως ταλαιπωρημένο από το καθημερινό μακιγιάζ και από την κούραση; Μην στεναχωριέστε! Βρήκαμε την λύση, για να δείχνετε πιο όμορφες από ποτέ στις φωτογραφίες του ταξιδιού σας!...

Το πιο μικρό και απομονωμένο ξενοδοχείο στον κόσμο!

Το πιο μικρό και απομονωμένο ξενοδοχείο στον κόσμο!

Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας, του διαφορετικού και του περίεργου τότε θα το λατρέψεις. Εαν η διαμονή σε ένα μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο είναι πολύ mainstream για εσένα τότε το συγκεκριμένο άρθρο σου δίνει την λύση που έψαχνες! Το μικρό ξενοδοχείο λοιπόν, με την...

Eναλλακτική Πάρος…!

Eναλλακτική Πάρος…!

Ποιες είναι οι παραλίες τις Πάρου που δεν θα βρείτε ξαπλώστρες, Beach-όμπαρα και βαβούρα; Αν είστε λάτρης της ξαπλώνω-χαμέ- και χωρίς ομπρέλα κατάστασης, Διαβάστε προσεκτικά. Έχουμε και λέμε: Η Λάγγερη είναι η παραλία για γυμνιστές με κόκκινη άμμο και βρίσκεται σε ένα...